Overdruksyndroom

Overdruksyndroom of idiopathisch cerebrospinaal drukdysregulatiesyndroom              

Oplopende druk in het ruggenmergkanaal

Door een gestoorde cerebrospinale drukregeling van ongekende oorsprong kan de druk in het ruggenmergkanaal oplopen en kan ruggenmergvocht in de zenuwen worden geperst. De verhoogde druk in die zogenaamde zenuwwortels leidt tot irritatie van de inliggende zenuwvezeltjes met in eerste instantie pijn en tintelingen/voosheid/slapend gevoel tot gevolg. De isolatielaag rond de zenuw kan vervolgens beginnen uitzetten op een plaats waar ze het zwakst is. Dit gebeurt vooral in het heiligbeen, waar de druk het hoogst is omdat we rechtop lopen en veel zitten. Maar niet alleen daar, ook in de lage rug, de bovenrug, de nek en ter hoogte van de hersenzenuwen is dit mogelijk.

Deze verhoogde druk veroorzaakt pijnklachten in het hele lichaam: in het bekken, de benen, de voeten, de romp, de nek, de armen, het gezicht, de hals.

Jammer genoeg wordt de diagnose vaak niet of laattijdig gesteld. De reden hiervoor is dat de pijn, tintelingen, voosheid en het slapend gevoel moeilijk te meten zijn. Ook denken artsen soms dat de pijn veroorzaakt wordt door andere factoren, zoals de artrosetekens die zichtbaar zijn op een NMR/MRI, een verminderde fysieke conditie en/of psychologische factoren.

Er zijn verscheidene wetenschappelijke artikels hierover terug te vinden.

Dit overdruksyndroom gaat vaak gepaard met Tarlov-cysten en heeft dezelfde symptomen.